Eerste communie - werking

Eerste Communie. De naam zegt het zelf: vanaf de Eerste Communie kan jullie kind volledig de eucharistie mee vieren.
Wij wensen van harte dat de Eerste Communie voor uw kind en voor uzelf een deugddoend en zinvol gebeuren mag worden.

Wellicht hebt u er thuis, samen met uw kindje, over gepraat, over nagedacht.
Misschien hebt u uw eigen verhaal verteld of haalde u er een fotoalbum bij,
Waarschijnlijk droomt uw zoon of dochter nu al van het mooie feest…
Uw kind heeft de gelegenheid de voorbereiding voor de communie samen met het gezin te beleven thuis en in de kerk.

De eerste communievoorbereiding is sinds september 2016 helemaal in de handen van de parochie
en is dus niet langer in schoolverband.
De voorbereiding loopt over twee jaren en start in september als uw kind in het eerste leerjaar stapt.

Werking nevendiensten eerste communie :

De eerste communiewerking voor het werkjaar 2018-2019 luiden we in met een startmoment op zondag 23 september 2018 van 9.45 tot 10.45 u.

Zowel de kinderen van het 2de leerjaar die in 2019 hun eerste communie doen
als de kinderen van het 1ste leerjaar die in 2020 hun eerste communie doen ,
worden verwacht op het startmoment en de nevendiensten.

De plaats van het startmoment en de nevendiensten wordt via e-mail meegedeeld aan alle ingeschreven 1ste communicanten.

De ouders met hun kinderen hebben de vrije keuze om na het startmoment en na de nevendiensten
deel te nemen aan de viering in de kerk Sint Pieter om 11.00 u

Data startmoment en nevendiensten eerste communie 2018-2019 van 10:00 tot 10:45 :

zondag 23 september startmoment van 09.45 u. tot 10.45 u.
zondag 14 oktober nevendienst 1
zondag 11 november nevendienst 2
zondag 9 december nevendienst 3
zondag 13 januari nevendienst 4
zondag 10 februari nevendienst 5
zondag 17 maart nevendienst 6
zondag 12 mei nevendienst 7
zondag 16 juni nevendienst 8

Data vieringen 2018-2019 :

Viering met naamopgave:
zondag 11 november om 11.00 u. in de kerk Sint-Pieter.

Jongerenvieringen:
Zondag 14 oktober, 9 december, 13 januari, 10 februari, 10 maart, 12 mei om 11.00u in de kerk Sint-Pieter.

Kerstviering:
maandag 24 december om 18.30 u. in de kerk Sint-Pieter.

Paaswake:
zaterdag 20 april om 20.00 u. in de kerk Sint-Pieter.

Dankviering:
zondag 16 juni om 11.00 u. in de kerk Sint-Pieter.

De eerste communievieringen 2019 gaan door voor de federatie Berlaar op :

zondag 26 mei 2019 om 9.30 u. in de kerk Sint Rumoldus (parochie Sint Rumoldus)
donderdag 30 mei 2019 om 11.00 in de kerk Sint Pieter (parochie Sint Pieter)

Federatie Berlaar

Je kan hier ook enkele liedjes terug vinden die gezongen werden in deze jongerenvieringen.

Parochie Sint Rumoldus - Parochie Sint Pieter

Werkgroepen ouders eerste communieviering

Een werkgroep van ouders moet jaarlijks worden samengesteld voor de organisatie van de eerste communieviering en/of de begeleiding van de maandelijkse nevendiensten ter voorbereiding van de eerste communie.
Ouders die zich willen engageren voor de maandelijkse nevendienst, de werkgroep teksten, liedjes en samenstelling van het boekje, de versiering van de kerk of het klaar zetten van de kerk en hulp bij de repetities, kunnen een mail sturen naar pastoor Eric Thielemans met vermelding van “werkgroep ouders eerste communie + het jaar van de eerste communie”, naam en voornaam, telefoonnummer en parochie.

Graag willen wij jullie op weg helpen bij het opmaken van een eerste communieviering. Extra informatie kan je hier vinden.

Ouderavond voor alle ouders met communicanten in 2019 en 2020:

Ouders met een 1ste communicant in 2019 of 2020 worden vriendelijk uitgenodigd op de ouderavond op maandag 10 september 2018 om 20:00 uur in de parochiezaal Berkenhof, Misstraat 70, Berlaar. De werking van de Eerste Communie wordt er voorgesteld, data overlopen, uitleg gegeven bij de verschillende werkgroepen en de werkgroepen verdeeld onder de ouders.

Inschrijven:

Je kan online een aanvraag indienen voor de eerste communie van 2020  via Inschrijving eerste communie Berlaar.

Ben je pas verhuisd naar Berlaar en heb je in 2019 een 1ste communicant, gelieve contact op te nemen met pastoor Eric Thielemans.

Inschrijvingsgeld voor de 1ste communicanten van 2019:

Voor de onkosten zoals verzekering, materiaal voor de nevendienst, het maken van de misboekjes, fotograaf, cameraman, versiering van de kerk… vragen we u een bijdrage van 20 euro die u mag storten op rekening BE22 9731 6800 5347 Dekenaat Rupel-Nete, regio Lier, afdeling Berlaar VZW. Gelieve bij de mededeling op de overschrijving ‘de naam van uw kind – 1ste communie 2019’ te vermelden.

Mocht dit voor uw gezin een uitgave zijn die u moeilijk erbij kan betalen dan neemt u contact met pastoor Eric Thielemans en wordt dit in alle discretie behandeld.

Eerste communie - belevenis- en werkboekjes

Je kind voorbereiden op de eerste communie is een boeiende tocht die jullie samen ondernemen.
Maar het is niet vanzelfsprekend om je kind de essentie van “eerste communie” te doen begrijpen.
Op deze link vindt u een aanbod aan belevenis- en werkboekjes rond eerste communie voor kinderen en ouders.

Veel plezier samen!