Eerste communie: Praktisch

Ouderavond voor alle ouders met communicanten in 2020:

Ouders met een 1ste communicant in 2020 worden vriendelijk uitgenodigd
op de ouderavond op maandag 23 september 2019 om 20:00 uur in de Gemeenteschool, Berlaar-Heikant.

De werking van de eerste communie wordt er voorgesteld, data overlopen, uitleg gegeven bij de verschillende werkgroepen en de werkgroepen verdeeld onder de ouders. Het is namelijk zo dat ouders een engagement opnemen, zowel in de organisatie van de eerste communieviering en/of de begeleiding van de maandelijkse nevendiensten ter voorbereiding van de eerste communie.

Inschrijven en inschrijvingsgeld:

Je kan online een aanvraag indienen voor de eerste communie van 2020  via Inschrijving eerste communie Berlaar.

Voor de onkosten zoals verzekering, materiaal voor de nevendienst, het maken van de misboekjes, fotograaf, versiering van de kerk, … vragen we u een bijdrage van 20 euro die u mag storten op rekening BE22 9731 6800 5347 Dekenaat Rupel-Nete, regio Lier, afdeling Berlaar VZW.
Gelieve bij de mededeling op de overschrijving ‘de naam van uw kind – 1ste communie 2020 te vermelden.

Mocht dit voor uw gezin een uitgave zijn die u moeilijk erbij kan betalen dan neemt u best contact op met Zr. Ludwine (Pastorijstraat 1, 2590 Berlaar - 0474 29 39 31 - Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. ) en wordt dit in alle discretie behandeld.

Eerste communie: Werkgroepen ouders

Werkgroepen van ouders worden jaarlijks samengesteld
voor de organisatie van de eerste communieviering en/of de begeleiding van de maandelijkse nevendiensten
ter voorbereiding van de eerste communie.
Ouders die zich willen engageren voor de maandelijkse nevendienst,
de werkgroep viering en/of de werkgroep versiering,
kunnen een mail sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. om zo hun interesse mee te delen.

Graag willen wij jullie op weg helpen bij het opmaken van een eerste communieviering. Extra informatie kan je hier vinden.

Eerste communie: Werking

Eerste communie. De naam zegt het zelf: vanaf de eerste communie kan jullie kind volledig de eucharistie mee vieren.
Wij wensen van harte dat de eerste communie voor uw kind en voor uzelf een deugddoend en zinvol gebeuren mag worden.

Wellicht hebt u er thuis, samen met uw kindje, over gepraat, over nagedacht.
Misschien hebt u uw eigen verhaal verteld of haalde u er een fotoalbum bij,
Waarschijnlijk droomt uw zoon of dochter nu al van het mooie feest …
Uw kind heeft de gelegenheid de voorbereiding voor de communie samen met het gezin te beleven thuis en in de kerk.

De eerste communievoorbereiding is sinds september 2016 helemaal in de handen van de parochie en is dus niet langer in schoolverband.
Tot voor kort was de voorbereiding gespreid over twee jaar, maar sinds september 2019 is dit terug gebracht op één jaar voorbereiding. Kinderen starten dus normaal gezien met de voorbereiding in het 2de leerjaar, of later wanneer dat de eigen keuze is. In datzelfde jaar doen ze hun eerste communie.

Werking nevendiensten eerste communie:

Hieronder vindt u de data van de nevendiensten en vieringen.

Kinderen worden verwacht op alle nevendiensten. Deze vinden plaats in de Gemeenteschool, Aarschotsebaan 60, Berlaar-Heikant. U kan uw zoon of dochter ook afzetten aan de achterkant van de school. Dit is via de Heistsebaan 83, in de poort rijden. Hier is het rustiger en veiliger.

Ouders hebben met hun kinderen de vrije keuze om na de nevendiensten deel te nemen aan de jongerenviering in de kerk Sint-Rumoldus Berlaar-Heikant om 11.00 uur. Het is een mooie aanvulling bij datgene waar de kinderen in de nevendienst rond gewerkt hebben.

Data nevendiensten eerste communie 2019-2020 van 10.00 tot 10.45 uur:

• zondag 20 oktober  2019                      nevendienst 1
  • zondag 10 november 2019                   nevendienst 2
  • zondag 8 december 2019                     nevendienst 3
  • zondag 12 januari 2020                         nevendienst 4
  • zondag 9 februari 2020                          nevendienst 5
  • zondag 8 maart 2020                             nevendienst 6
  • zondag 10 mei 2020                               nevendienst 7
  • zondag 7 juni 2020                                 nevendienst 8

Data vieringen 2019-2020:

Naamopgave:
Zondag 10 november om 11.00 uur in de kerk Sint-Rumoldus Berlaar-Heikant.
Hierop verwachten we ALLE eerste communicanten en hun ouders.

Dankviering:
Zondag 7 juni om 11.00 uur in de kerk Sint-Rumoldus Berlaar-Heikant.
Hierop verwachten we ALLE eerste communicanten en hun ouders.

Jongerenvieringen:

Deze vinden allemaal plaats in de kerk Sint-Rumoldus Berlaar-Heikant.
Zondag 20 oktober, 8 december, 12 januari, 9 februari, 8 maart, 10 mei en 14 juni (dan is er geen nevendienst vooraf).

Speciale jongerenvieringen:
Dinsdag 24 december: kerstviering 18.30 uur
Zaterdag 11 april: paaswake 20 uu

De eerste communievieringen 2020 voor de federatie Berlaar gaan door op:

Zondag 17 mei 2020 om 10 uur in de kerk Sint-Rumoldus (parochie Sint-Rumoldus, Berlaar-Heikant)
Donderdag 21 mei 2020 om 11 uur in de kerk H. Hart Lier (parochie Sint-Pieter, Berlaar-Centrum)

Parochie Sint Rumoldus - Parochie Sint Pieter