Sacramenten : Doopsel

Je kind wordt kind van God. Je kind laten dopen, is je kind laten onderdompelen in Gods oneindige liefde. In de doop wordt het kind de geest van God toegezegd, die het heel zijn leven mag meedragen en die hem verbindt met alle andere gedoopten en zo met de Kerk, die in de eerste plaats de gemeenschap van alle gedoopten is. Door het doopsel druk je eigenlijk uit wie je als mens bent en wat je voor je kind wilt: dat je mag leven, liefhebben en liefde ontvangen, en dat dat je echte geboorteakte is!

Het doopsel zegt ook, in die krachtige symbolen van water en licht, dat het kwaad en de dood niet zullen overwinnen, maar dat het leven sterker is dan de dood. Voor de eerste christenen was dat de ultieme betekenis van het doopsel: met Jezus sterven én verrijzen. Het doopsel dat je eeuwig leven geeft dus: nu reeds, wanneer je kiest voor het leven, en over de dood heen. Dat is de unieke boodschap van het christelijk geloof: het licht zal altijd sterker zijn dat de duisternis.

Niet iedereen zal dit met zoveel woorden beamen of uitspreken. Maar het beantwoordt wel aan een diep verlangen in ieder mens. Het doopsel is daarom een echt sacrament: een geschenk van God aan de mensen. Natuurlijk is het ook een opgave: je wordt uitgenodigd en ook uitgedaagd om met je doopsel 'iets te doen', om je waardigheid als kind van God te ervaren en in de praktijk te brengen, te worden wie je bent opdat je gelukkig zou zijn en geluk kan schenken.

Door de praktijk van de kinderdoop is dat in de eerste plaats een opgave voor de ouders geworden, maar het kan hen ook verder helpen bij het zin geven aan hun eigen leven. Zo maakt dit sacrament mensen rijker. En daar is het voor bedoeld!

Bron : http://www.gezinspastoraal.be/317/#NieuwLeven

Praktisch

In onze parochiefederatie zijn er gemeenschappelijke doopvieringen op vaste zondagen. Meestal is dit de derde zondag van de maand.
In elke parochie gaat de doopviering door om 12:30 uur. Indien er veel dopelingen zijn, gaat er een tweede doopviering door om 13:30 uur.

Er is telkens een voorbereidende vergadering met de ouders van de dopeling op woensdagavond om 20 uur, 10 dagen voor het doopsel. Hiervoor wordt u nog even voordien gecontacteerd door de doopcatechist. Op deze avond wordt kennis gemaakt met de (eventuele) andere ouders. De betekenis van het doopsel wordt toegelicht en de doopviering wordt volledig voorbereid. U bent meer dan welkom!

Ouders die hun kindje willen laten dopen in onze parochies kunnen terecht op de verschillende Parochiesecretariaten.
Je kan ook online een aanvraag indienen via Aanvraag doopsel Berlaar.

Voor meer info kan je terecht bij:

Sint-Pieter

Marleen op den Buijs