Als ik God was...

Op zekere dag raakt een jongen met zijn vader in een discussie gewikkeld.

Woedend roept de jongen uit:
"Vader, als ik God was, ik zou weten wat te doen met deze wereld.
Alles wat je hoort, ziet en leest, is niets anders dan armoede en oorlog,
werkloosheid, milieuverontreiniging. Eén grote troep is het allemaal!
Als ik God was, zou ik..."

De jongen krijgt geen kans om uit te spreken.
Vader springt overeind, gaat de jas van zijn zoon halen
en zet de voordeur voor hem wagenwijd open.
"Ben je kwaad, vader?", vraagt de jongen.
"Integendeel", zegt de vader.
"Ik ben blij. Ga vlug de straat op, dan kan je meteen beginnen.
Geef God jouw stem en jouw handen!"

De soepsteen

Op een dag klopte een pelgrim op de deur van het eerste huis van het dorp. Enkele mensen warmden er zich aan een vuurtje. De pelgrim zag dat ze zo arm waren dat hij aan hen geen voedsel durfde vragen. Hij zei: "laten we soep koken".

Iedereen keek verbaasd op: "Om soep te maken, heb je toch heel wat nodig!" De pelgrim zei: "Al wat ik nodig heb, is een grote ketel water."
Ze haalden een grote ketel water en zetten die op het vuur. Toen haalde de pelgrim uit zijn rugzak... een steen. "Dit is geen gewone steen," zei hij, "dit is een soepsteen."
Voorzichtig legde hij de steen in het water.

"De soep zou gekruid moeten worden" zei hij na een tijdje. Gelukkig was er wat zout in huis. Een buurvrouw had nog wat Spaanse peper een een blaadje laurier. "Er moet ook nog een beetje vet bij" zei de pelgrim. "Ik heb in de kelder nog wat boter staan," zei een andere buurman. "De soep zou ook nog wat dikker moeten zijn". Toen dacht iemand eraan dat hij in de tuin nog wat aardappelen had staan. Die gingen ook de soep in. "Wat zou je denken van een paar worteltjes?" zei iemand plotseling. Een ander had nog wat prei, de overbuurvrouw had nog selder en wat bonen. En iemand anders had ook nog een savooikooltje. Korte tijd nadien was het huis gevuld met een lekkere geur. Daarna aten ze soep tot ze geen honger meer hadden.

Toen nam de pelgrim afscheid en wou vertrekken. "Je vergeet je soepsteen," zei de buurvrouw. "Die mag je houden. Je kunt er nog honderden keren soep van koken, als je maar doet zoals daarnet." "Toch een wondere steen," zeiden de mensen onder elkaar.

Buiten het dorp raapte de man een nieuwe steen op, die hij zorgvuldig in zijn rugzak stak.

Bron : Chantal Leterme, een parel voor elke dag, Averbode, p. 87

YES, You can!

Paus Franciscus riep een vijfhondertal Italiaanse jongeren op bedevaart in Vaticaanstad ter gelegenheid van het Jaar van het Geloof op ‘positieve dwarsliggers’ te zijn.
"Streef idealen na. Bouw aan een betere wereld. Zweer alcohol en drugs af, ook al zegt men dat een beetje geen kwaad kan. Jullie kunnen het", stimuleerde de paus hen. 'Iedereen weet dat jongeren lawaai maken. Ik vraag jullie: maak lawaai. Verhef je stem voor waarden zoals goedheid, schoonheid en waarheid. Roei tegen de stroom in.'
De paus verklapte dat hij graag tussen jongeren vertoeft omdat ze een belofte van hoop in hun hart dragen. Jongeren zijn onze toekomst, vervolgde de paus, maar dat brengt ook een verantwoordelijkhedi mee. "Jongeren die bij de pakken blijven neerzitten en beweren dat ze niets kunnen doen omdat het slechte tijden zijn, zend ik naar de psycholoog. Je doet wat je kunt, maar het is steeds een uitdaging om grote en mooie dingen te verwezenlijken."

Bron : Kerk en Leven, 11 september 2013, p. 13
www.kerknet.be